با چک برگشتی؛ دسته چک نخواهید داشت
با چک برگشتی؛ دسته چک نخواهید داشت
آمنه نادعلی زاده، سخنگوی اجرای قانون جدید چک یادآور شد: صادرکننده زمانی که چک جدید صیادی بنفش رنگ را صادر میکند ابتدا باید مشخصات چک شامل تاریخ، مبلغ و نام گیرنده چک را روی فیزیک چک درج کند و همان اطلاعاتی که بر روی فیزیک چک درج شده است را باید الزاماً در سامانه صیاد نیز وارد کند.
وی افزود: ذکر این نکته ضروری است که برای ثبت چک، صادرکننده میتواند به درگاههای نوین بانک خود شامل اینترنت بانک و موبایلبانک و یا برنامکهای موبایلی مراجعه کند که فهرست ۵ برنامک موبایلی پرداخت فعال در این زمینه بر روی وب سایت شرکت شاپرک نیز موجود است و در دسترس عموم قرار دارد.
نادعلیزاده با بیان اینکه مراحل فوق تنها به معنای ثبت اولیه چک در فرایند ثبت صدور چک است، تصریح کرد: با ثبت چک در سامانه صیاد فرایند ثبت صدور چک پایان نیافته است، بلکه گیرنده چک نیز باید از طریق همراه بانک، اینترنت بانک یا برنامکهای موبایلی پرداخت به سامانه صیاد مراجعه کند و با به عمل آوردن استعلامهای لازم از ثبت چک به نفع خود در سامانه صیاد اطمینان حاصل کرده و با تطبیق اطلاعات مندرج در متن چک با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد مراتب تأیید یا عدم تأیید خود را در سامانه اعلام کند.
قانون جدید چک راهکاری برای مقابله با جعل، کلاهبرداری و پولشویی است
سخنگوی اجرای قانون جدید چک، وجود سامانه صیاد در کنار فیزیک چک را امری مفید و مثمرثمر خواند و گفت: ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد و نگهداری سیستمی زنجیره انتقالات چک در این سامانه میتواند راهکار مناسب برای مقابله با جعل یا کلاهبرداری باشد. از سوی دیگر چنانچه فیزیک چک مفقود شود، با توجه به ثبت سیستمی اطلاعات چک توسط صادرکننده، پیگیری روند قضائی آن سادهتر از گذشته خواهد بود. در این خصوص میتوان به حادثه حریق ساختمان پلاسکوی تهران اشاره کرد که در آن حادثه برخی اسناد تجاری و از جمله چکها طعمه حریق یا مفقود شدند. در گذشته با توجه به عدم وجود چنین سیستمی پیگیری امور مربوط به چکهای مفقود شده دشوار بود، لیکن با وجود این سامانه قاعدتاً مشکلاتی از این دست کاهش مییابد. ضمن این که این سامانه شفافیت اطلاعاتی را در کشور ایجاد میکند، که در امر مبارزه با پولشویی اقدامی مؤثر قلمداد میشود.
نادعلیزاده با بیان اینکه هر تغییر در ابتدا با چالشهای خاص خود همراه است، تصریح کرد: در گذشته روند کارسازی، تبادل و ظهرنویسی چک به صورت دستی بود، اما در حال حاضر ثبت چک در سامانه صیاد نیز افزوده شده است. در این باره قطعاً در ابتدا مقاومتهایی وجود دارد و آن هم به این دلیل است که فرایند صدور چک نسبت به گذشته متفاوتتر شده است، اما به مرور و هنگامی که مردم با عوائد سیستمی شدن ثبت اطلاعات آشنا شوند، اقبالشان به این امر بیشتر میشود.
۱۰۰ میلیون فقره چک جدید توزیع شده است
معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی در خصوص آمار چکهای صادر شده از ابتدای سال جاری گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه بالغ بر دو میلیون و پانصد هزار دسته چک معادل ۱۰۰ میلیون فقره چک توزیع شده است که از این میزان تقریباً ۲۳ درصد یعنی حدود ۲۳ میلیون فقره چک در سامانه صیاد ثبت شده و به گردش افتاده است. همچنین از ۲۳ میلیون فقره چکی که به گردش افتاده است، در حدود ۸۹ درصد توسط گیرندگان تأیید شده است، این آمار قابل ملاحظهای است و روند صعودی دارد. همچنین به طور متوسط در هر روز حدود ۱۱۰ هزار فقره چک در سامانه صیاد ثبت میشود که آمار قابل توجه و امیدوارکنندهای است.
به فرد دارای چک برگشتی، دسته چک تعلق نمیگیرد
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، سخنگوی اجرای قانون جدید چک ضمن تأکید بر اینکه بر اساس قانون جدید چک محدودیتهایی متوجه دارندگان چک برگشتی است، یادآور شد: قانون یاد شده تنبیهات انضباطی را برای شخص صادرکننده چک برگشتی در نظر گرفته است. به عنوان مثال در زمان اعطای دسته چک به فرد، وی اهلیتسنجی میشود و در صورت دارا بودن چک برگشتی، دسته چک به وی تعلق نمیگیرد. علاوه بر این زمانی که قرار است چک در سامانه صیاد ثبت شود، سابقه چک برگشتی توسط سامانه کنترل میشود و در صورتی که صادرکننده دارای سابقه چک برگشتی باشد، اجازه ثبت چک به وی در سامانه صیاد داده نمیشود. در مجموع این محدودیتها باعث شده است آمار چک برگشتی کاهش قابل توجهی داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
چکهای ثبت نشده در سامانه صیاد را قبول نکنید